Word lid Bestel gratis

Longpunt 5-2-2020

Naar aanleiding van het longpunt Nieuwegein van 5 februari 2020 is deze aanvullende informatie toegestuurd naar de belangstellenden.

CountAir®
Informatie over de CountAir®, de CountAir is een apparaatje welke het aantal doseringen telt, dat u gebruikt bij uw aerosol. Dit is dus een handige aanvulling op een dosisaerosol zonder ingebouwde teller. Niet meer hoeven turven, geen onduidelijkheid meer over de hoeveelheid pufjes die nog in de inhalator zitten.

Het nadeel van de CountAir is dat deze niet vergoed wordt door de verzekering. Per apparaatje zijn de kosten ongeveer € 20,-, het kan via de apotheek besteld worden of via de website.
Het apparaatje gaat ongeveer 2 jaar mee, zodra de batterijen vervangen moeten worden, moet je een heel nieuw apparaatje aanschaffen. De CountAir past op de meeste dosisaerosol, op de website www.countair.nl is terug te vinden op welke dosisaerosol hij past.

Longverpleegkundige
Door de longverpleegkundige werd nogmaals onder de aandacht gebracht, dat het goed was om de techniek van het inhaleren regelmatig te laten checken en samen te kijken of wat er nog verbeterd zou kunnen worden. Onlangs zijn de geldende richtlijnen-adviezen met betrekking tot bijvoorbeeld mondspoelen veranderd. Op www.inhalatorgebruik.nl kunt u instructiefilmpjes vinden van inhalatiemedicatie, dit vervangt echter niet het bezoek aan de longverpleegkundige, het kan wel ondersteunend zijn.

Indien u behoefte heeft aan een check-up of een gesprek met een longverpleegkundige zou willen hebben, kunt u contact zoeken met de longverpleegkundige van de Vitras, mevrouw Angela Verkinderen, a.verkinderen@vitras.nl of via 06-8318 4064
Mocht u via het ziekenhuis of huisartsenpraktijk al een longverpleegkundige toegewezen hebben gekregen, kunt u bij hen daarvoor terecht.

Nieuwe richtlijn mondspoelen
Nieuwe richtlijn is altijd spoelen, dus niet meer alleen bij bepaalde inhalatoren. In het kort is de nieuwe richtlijn:
Slok water, gorgelen en uitspoelen, daarna een paar slokken doorslikken of iets eten.

Fysiotherapie vergoeding
LET OP: voor een aantal mensen, vooral diegene die vorig jaar stabiel zijn gebleven, daalt het aantal fysiotherapeutische behandelingen uit de basisverzekering. Uw fysiotherapeut kan u hierover informeren. Dat bewegen, zeker met een longaandoening, belangrijk is zal bij iedereen wel bekend zijn. Soms kan samen sporten, net dat zetje zijn om het toch te blijven doen, ook al kan het dan niet meer via de fysiotherapeut.
Hieronder een 2tal tips om toch te kunnen sporten zonder de tussenkomst van de fysiotherapie

COPD-challenge: wandelen in groepsverband. Meer informatie op https://www.longfonds.nl/nieuws/wandel-mee-met-de-nationale-copd-challenge
www.nationalecopdchallenge.nl

Op www.buurtkracht.nl kun je allerlei zaken met de mensen in je directe omgeving regelen, Misschien zijn er meer mensen in de wijk die bijvoorbeeld samen willen wandelen, het kan een manier zijn om zo wandelgroepjes te vormen.

Fysiotherapie van Zorgplein wandelt ook met Longpatiënten in het park, voor informatie:

Fysiotherapie Zorgplein Zuid
030-6062333
info@fysiozorgpleinzuid.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
E-mail
Stel uw vraag aan het regiopunt via e-mail.
Ontmoet elkaar
Kom in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts.