Word lid Bestel gratis

Longpunt 3-10-2018

Thema ging over voeding: Wat eet ik vandaag?
Gastspreker: Arila Kerkman, diëtiste bij Meander MC.

De bijeenkomst ging over gezonde voeding voor met name longpatiënten.
Arila gaat uitleggen waarom het zo belangrijk is dat u er niet met de pet naar gaat gooien.

Ze heeft een mooie tafel gedekt waarop allerlei eiwitrijke producten staan die je in de supermarkt kunt kopen of die via de diëtiste kunnen worden aangevraagd en vergoed worden via de zorgverzekering.

Arila vertelt eerst het een en ander over wat er wordt bedoeld met gezonde voeding en wat de gevolgen zijn als iemand ondervoed raakt. Weet u dat iemand 120 kg kan wegen maar toch ondervoed kan zijn? Uw voedingstoestand heeft dus weinig te maken met uw gewicht.

Het is erg belangrijk dat u de juiste dingen eet en er vooral op let dat u voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwit heeft u hard nodig voor een goede spieropbouw. Spieren zitten door het hele lichaam. Denk aan ademhalingsspieren, beenspieren, armspieren en het hart. Als u te veel spierkracht verliest kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw algemene conditie.

U kunt zelf uitrekenen hoeveel eiwit u per dag nodig heeft. Neem uw gewicht, vermenigvuldig dat met 1,5. Het getal wat daaruit komt is het aantal grammen eiwit wat iemand zonder longziekte nodig heeft. Longpatiënten hebben net iets meer nodig.

We gaan de proef op de som nemen.
Arila laat ons een test doen, ze deelt een formulier uit en vraagt ons in te vullen wat we gisteren gegeten hebben. Daarna krijgen we een lijst waarop we kunnen zien hoeveel eiwit daarin was verwerkt. Dat was schrikken ! Niemand haalde de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Een ander aspect waar longpatiënten die prednison gebruiken mee te maken kunnen krijgen is botontkalking. Ook hier is het nodig om voldoende eiwitten te gebruiken om de ontkalking te compenseren.

De Gezondheidsraad heeft in 2015 nieuwe richtlijnen uitgebracht over goede voeding.
U kunt deze richtlijnen vinden via de website van de Gezondheidsraad: www.gezondheidsraad.nl
Als u in het zoekvenster rechtsboven intypt: richtlijnen gezonde voeding, dan komen ze tevoorschijn.
Genoeg gepraat, tijd om de producten die op tafel liggen beter te gaan bekijken en te proeven.
Er zijn heel veel producten op de markt waaruit u kunt kiezen. Opvallend zijn de z.g. bouwsteentjes, hele kleine gebakjes en toetjes boordevol eiwitten.

Webwinkels die eiwitrijke producten aanbieden:

  • Boermarke: diverse eiwitrijke producten zoals shakes, desserts, fruitmoes.; www.boermarkethuis.nl

  • Carezzo: diverse eiwitrijke producten o.a. brood, soep, zuiveldranken, fruitdranken en warme maaltijden; carezzo.nl/particulieren

  • Fijn-proevers: diverse eiwitrijke producten zoals smoothies, hartige tussendoortjes, soepen, snacks en warme maaltijden; via www.fijn-proevers.nl kunt u deze producten bestellen en laten bezorgen.

 

 

 

 

 

De lijst over eiwitrijke voeding welke de diëtiste op bijeenkomst ter inzage had liggen is hier te zien.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
E-mail
Stel uw vraag aan het regiopunt via e-mail.
Ontmoet elkaar
Kom in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts.