Word lid Bestel gratis

Longpunt 10-5-2017

Op 10 mei waren 15 bezoekers aanwezig bij het Longpunt in Huizen. Het thema was “Palliatieve zorg en het nut van wilsverklaringen".
Matty Liefting, long- en palliatief verpleegkundige bij Vitras, verzorgde de inhoud van deze middag. Ze legde uit wanneer er sprake is van de palliatieve fase en wat een wilsverklaring inhoudt.
De bezoekers stelden veel vragen waarbij misverstanden zijn weggenomen.

Als de dokter aangeeft dat er sprake is van de palliatieve fase, dan wordt bedoelt dat medisch handelen geen verbetering van de ziekte(s) meer geeft.
Het medisch handelen dat nog verleend wordt is vooral gericht op kwaliteit van leven. Vaak gaat het dan om pijn, angst, benauwdheid en vermoeidheid bestrijden.
Dat kan met behulp van medicatie, maar ook door goede informatie en ondersteuning door een (long)verpleegkundige, fysiotherapeut of psycholoog.

De levensverwachting bij de palliatieve fase is ongeveer een jaar. Maar bij longpatiënten hoeft dat niet het geval te zijn en kan de levensverwachting veel langer zijn.

In een wilsverklaring wordt aangegeven of u een behandeling juist wel of niet wilt. Bijvoorbeeld wel of niet gereanimeerd worden, wel of niet beademd wilt worden maar ook uw wensen ten aanzien van uw levenseinde.
Het is belangrijk uw wensen met de behandelend arts te bespreken. Dat kan een specialist zijn, maar bespreek het ook met uw huisarts.

Hoe u een wilsverklaring moet opstellen leest u in de brochure "Spreek op tijd over uw levenseinde”. Meer informatie staat op www.knmg.nl/spreken-over-levenseinde.

Margreet Duym
Werkgroep Longpunt Hilversum - Huizen
mail: hilversum@longpunt.longfonds.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
E-mail
Stel uw vraag aan het regiopunt via e-mail.
Ontmoet elkaar
Kom in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts.