Word lid Bestel gratis

Longpunt 1-3-2017

Op 1 maart was al weer het tweede Longpunt van dit jaar in Amersfoort. Het onderwerp was comorbiditeit, een moeilijk woord waarmee professionals aangeven dat 1 persoon meerdere (chronische) ziektes heeft. Het gaat vaak om oudere mensen, maar er zijn ook wel jongere mensen met meerdere aandoeningen.

Erna van der Star, longverpleegkundige, vertelde over chronische longziekten, medicatie en bijwerkingen. Het hebben van een chronische longziekte en sommige van de voorgeschreven medicijnen kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen of verergeren van een andere ziekte, zoals diabetes of hartfalen. Omdat informatie over longziekten en medicatie in het algemeen vaker onderwerp zijn van een Longpunt houden we dit kort.

Els Scherpenzeel, verpleegkundige hartfalen, legde uit wat hartfalen precies inhoudt, hoe het ontstaat en hoe andere ziektes en het gebruik van bepaalde medicatie het ontstaan of verergeren van hartalen kunnen beïnvloeden. Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart onvoldoende, daardoor kan er kortademigheid ontstaan en ernstige vermoeidheid. Als dit gecombineerd gaat met een longziekte, zoals COPD, dan wordt de medicatie onder de loep genomen en gekeken op welke manier iemand zo goed mogelijk met beide aandoeningen kan leven. Soms is een operatie aan de hartkleppen nodig.

Marieke Noordanus, diabetesverpleegkundige, vertelde wat diabetes is. Dat er twee types zijn, te weten type 1, een aandoening die zich op elke leeftijd kan manifesteren. De alvleesklier is niet (meer) in staat voldoende insuline af te geven, waardoor er onvoldoende glucose in het bloed komt en het lichaam tekort aan energie krijgt. Het injecteren van insuline, het regelmatig meten van de glucosewaarde en een gezonde leefstijl (voeding/bewegen), zijn hierbij van groot belang.
Bij type 2, vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, ontstaat dit meestal op latere leeftijd. Soms ten gevolge van overgewicht en een ongezonde leefstijl. Soms ook mede ten gevolge van bepaalde medicatie, zoals prednison. In eerste instantie wordt volstaan met tabletten, het regelmatig meten van de glucosewaarden in het bloed en leefstijladviezen. In een later stadium worden tabletten soms gecombineerd met injecties met insuline. Bijvoorbeeld als een stootkuur prednison wordt voorgeschreven. Overleg met de diabetes verpleegkundige voor adviezen op maat is dan nodig.
Helaas komt diabetes type 2 ook steeds vaker voor bij kinderen en jongeren, meestal het gevolg van overgewicht en te weinig lichaamsactiviteit.Sommige bezoekers van het Longpunt herkenden zich in de geschetste problematiek en konden vragen stellen aan het panel van specialistisch verpleegkundigen.

Een interessante bijeenkomst, die goed bezocht werd. De presentaties kunt u via onderstaand mailadres aanvragen.

Het volgende Longpunt is op 3 mei (14.00 – 16.00 uur). Meer informatie is op deze pagina te lezen.

Lenny van Valkenhoef
Werkgroep Longpunt Amersfoort
mail: amersfoort@longpunt.longfonds.nl

 

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
E-mail
Stel uw vraag aan het regiopunt via e-mail.
Ontmoet elkaar
Kom in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts.