Word lid Bestel gratis

Informatiemarkt COPD in Meander Medisch Centrum

Woensdag 14 november is het Wereld COPD Dag. Mensen met COPD, hun naasten en geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de informatiemarkt in de Laan in Meander Medisch Centrum.

Longartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, longverpleegkundigen en longfunctie-analisten geven tussen 12.00 uur en 16.00 uur informatie en voorlichting over COPD. Bezoekers kunnen een gratis longfunctietest laten doen, saturatie (zuurstofgehalte) laten meten en advies krijgen over stoppen met roken.

COPD is een chronische ziekte waarbij de longen steeds verder achteruitgaan. Mensen met COPD hebben vaak moeite met ademhalen en last van hoesten, omdat de longen beschadigd zijn. Ook kunnen ze tekort aan zuurstof hebben. Normale dingen zoals traplopen of fietsen zijn dan lastig. Vaak is roken de oorzaak, maar ook werken met chemische stoffen, luchtvervuiling of erfelijke factoren kunnen COPD veroorzaken.
 
Naar schatting 300.000 mensen in Nederland hebben COPD, zonder dat ze het zelf weten. Met een longfunctietest (blaastest) kan worden onderzocht of dat zo is. Niet-roken is de belangrijkste behandeling van COPD. Door elke dag te bewegen of te sporten, gezond te eten en te zorgen voor voldoende frisse lucht, blijven longen gezonder en ontwikkelt COPD zich minder ernstig.

bron: Meander Medisch Centrum