Word lid Bestel gratis

Longpunt 1-11-2016

Leren omgaan met een chronische ziekte

Op 1 november 2016 vond een bijeenkomst van Longpunt Utrecht plaats. Deze keer stonden we stil bij het thema ‘acceptatie en begrip’.

De gastspreker deze keer was Cécile Zwitserlood, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in het Diakonessenhuis. Cécile gaf voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van patiënten met een longziekte; de emoties die ze ervaren en de situaties waar ze in terecht komen. Cécile legde ook uit wat zij vanuit de Psychiatrisch Consultatieve Dienst als Verpleegkundig Specialist GGZ voor longpatiënten kan betekenen.

Uit de gesprekken tussen de Longpuntbezoekers bleek dat het best moeilijk kan zijn om begrip te krijgen van anderen. Dat mensen zonder longaandoening moeite hebben met uw situatie begrijpen is eerder vanuit onwetendheid dan vanuit onwelwillendheid. Communiceren met uw omgeving en om begrip vragen is daarom heel erg belangrijk, hoewel dat niet altijd even makkelijk is.

Cécile lichtte toe hoe mensen zonder longziekte doorgaan met hun eigen leven en dat dit eigenlijk ook maar goed is. Want, zo legde Cécile uit, als mensen constant zouden focussen op de negatieve gebeurtenissen om hun heen, zouden ze zelf uitgeput raken. Dat vrienden en familie niet constant denken aan uw gesteldheid, wil niet per se zeggen dat ze minder om u geven.

Longpuntbezoekers gaven aan dat het soms lastig is om zaken te bespreken met hun artsen. In het ziekenhuis is het bijvoorbeeld moeilijk om alles te vragen tijdens een grote visite. Vraag in dat geval aan een arts of verpleegkundige om op een later moment terug te komen voor een persoonlijk gesprek. Durf te vragen, want ze zijn er juist om u te helpen. Daarnaast vergeten sommige mensen wat ze hadden willen vragen tegen de tijd dat ze bij de arts zijn. Cécile adviseerde daarom om de vragen op te schrijven.

Leven met een chronische ziekte kan leiden tot veel piekeren. Gelukkig is op het internet veel tips tegen piekeren te vinden. Wilt u meer informatie zoeken op internet? Zoek dan op zoektermen zoals ‘piekeroefeningen’ en ‘cognitieve gedragstherapie’. Cécile heeft tijdens de bijeenkomst veel kennis overgebracht en tips gegeven. Een van de laatste tips die ze meegaf was: “Het beste dat je kunt worden in het leven is jezelf.”

Wiesja Yang
Longpunt Utrecht

 

Wilt u graag de presentatie van Cécile ontvangen? Neem dan contact op met Longpunt Utrecht via utrecht@longpunt.longfonds.nl.

Op www.longfonds.nl vindt u ook meer informatie en video’s over het accepteren van uw longziekte en begrip bij een longziekte.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
E-mail
Stel uw vraag aan het regiopunt via e-mail.
Ontmoet elkaar
Kom in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts.