Word lid Bestel gratis

De stem als helend instrument (Longpunt Utrecht)

Tijdens de bijeenkomst van Longpunt Utrecht op 24 mei stonden ‘stem’ en ‘adem’ centraal.

 Logopediste Sandra Stigter was de gastspreker en nam ons mee in de wereld van ademtherapie en Shiatsu-therapie. Sandra legt uit wat Shiatsu-therapie is: een Chinese geneeswijze waarin drukpunt-therapie wordt gebruikt. De mens wordt als geheel bezien (lichaam én geest = holisme) en de energie loopt in banen (meridianen) door het lichaam. Het doel van de therapie is blokkades in het lichaam weg te nemen en de energie in goede banen te leiden.

Na de inleiding vraagt Sandra de bezoekers een stemoefening te doen. De opdracht tijdens deze oefening is om gedurende vijf minuten de stem te laten komen zoals die komt. Dit doet u door eerst diep in te ademen en vervolgens uit te ademen met geluid. Het gaat hierbij niet om hoe mooi de stem klinkt, maar het is om na te gaan bij jezelf wat deze oefening bij je teweeg brengt. De meeste bezoekers staan rechtop tijdens deze oefening, met de ogen dicht, om zich te concentreren. Hierdoor lijkt het op een meditatie-oefening waarbij je een ontspannen, rustig gevoel krijgt.

Sandra: “Het doel van de oefening is het verlengen van de uitademing en het verlichten van de inademing. Vaak vergeet het lichaam om vanuit het middenrif te ademen. Om ademtekort tegen te gaan, gaan we automatisch ademen vanuit de schouders en de ribben, ofwel passief uitademen.” Enkele bezoekers merkten op dat de adem stokte tijdens de oefening en anderen ervoeren ademtekort. “Door de oefening vaker te doen, zal het makkelijker worden,” legt Sandra uit.

Na het uitvoeren van een aantal oefeningen, vertelde Sandra over de theoretische achtergrond van de Shiatsu-therapie en de toepassing ervan. Wilt u graag de presentatie van Sandra ontvangen? Neem dan contact op met Longpunt Utrecht via utrecht@longpunt.longfonds.nl.